Pin It

DUNEDIN. South Island. Noua Zeelanda. Ideea de ”Noua Zeelanda” si aceea de ”loc istoric” nu se impaca prea bine, decat poate pentru specialistul in cultura polineziana maori. Cu atat mai mult, Dunedin surprinde prin atmosfera sa cumva in afara timpului curent.

A fost capitala a arhipelagului pana pe la 1900, iar patrimoniul orasului aduce tribut perioadei de glorie a expansiunii britanice. Astazi, Dunedin este o capitala istorica si culturala a tarii si o capsula a timpului cu cea mai mare concentratie de arhitectura victoriana si edwardiana din Noua Zeelanda. La aceste atribute izolarea, frumusetea peisajelor inconjuratoare, linistea golfului Otago si prosperitatea din acest colt de lume au adaugat mult sarm. Am ajuns in Dunedin in plina explozie florala de primavara (in emisfera sudica anotimpul incepe in septembrie).

Weekend in Noua Zeelanda

Nu stiu cati backpackeri fac calatorii de weekend din Asia de Sud-Est in Noua Zeelanda, dar ma consider privilegiat. Un amic mi-a facut cadou un return ticket cu Air Asia (Kuala LumpurChristchurch) pentru a-l vizita si a vedea cum e viata in Noua Zeelanda. Am avut la dispozitie numai cateva zile, dar nu imi place sa ratez asemenea oportunitati de calatorie. Ma duc ORIUNDE pe planeta, daca am sponsor!

Imi vine sa rad de ignoranta mea initiala, amintindu-mi ca nici macar nu m-am obosit sa calculez durata zborului in functie de schimbarea de fus orar. Mi-am imaginat ca ajung ”undeva la est de Australia”. Deja zburasem de la Brisbane la Singapore. De data asta a trebuit sa stau in avion 11 ore (!) ca sa invat ca Noua Zeelanda se gaseste la fel de departe de Asia precum Asia de Europa. Am aterizat la Christchurch dupa cel mai lung zbor din viata mea, la ora locala de GMT+12 ore, in cealalta emisfera, de cealalta parte a planetei, undeva in sudul Pacificului. Intr-adevar, Noua Zeelanda este fix la mama dracului! Dar nu… ”dracul” nu e un cuvant potrivit pentru acest loc.

Regiunea Otago in verde. Patratul in rosu deasupra peninsulei Otago cu orasul Dunedin

In Dunedin obiectivele sunt pur estetice

Dupa ce Mark Twain a trecut prin Dunedin a lasat posteritatii o descriere ce exprima perfect ambientul provincial si idilic de aici ”The people here are Scots. They stopped here on their way to heaven, thinking they had arrived”.

In calitate de colonie (religioasa) scotiana, orasul s-a numit la origine New Edinburgh, apoi a preluat vechiul nume celtic. ”Dùn Èideann” inseamna ”asezarea Edin de pe deal”. Imigrantii ce s-au instalat aici dupa 1848 au gasit un loc optim pentru agricultura (dealurile sunt si astazi pline de oi), afaceri, iar goana dupa aur si spiritul antreprenorial al imigrantilor a asigurat Dunedin-ului o pozitie de frunte in colonie si o rapida modernizare (spre exemplu a fost primul oras cu tramvai in afara Statelor Unite si unul din primele din lume cu iluminat public).

Vizitatorul ajunge aici pentru obiective pur estetice. Orasul contine o colectie interesanta de cladiri vechi, ornamentate in stilul britanic din preajma anilor 1900 si excelent intretinute. Relevanta pentru geometria orasului este piata Octagon si cladirile de referinta din apropiere, precum St. Paul’s Cathedral, Dunedin Town Hall sau Dunedin Railway Station (astazi folosita numai pentru excursii cu trenul de admirare a naturii). Pentru cei mai multi, insa, atractia principala este amplasarea orasului si imprejurimile din peninsula Otago, cu un peisaj fantastic. Dealuri ce se coboara delicat in ocean, golfuri linistite in care se scalda pinguini si un verde vegetal cum rar se vede prin alte parti ale planetei.

Nu lipsit de semnificatie mi se pare faptul ca aproximativ 20% din populatia orasului este formata din tineri sub 25 de ani, care isi fac veacul prin centru. Majoritatea studenti la University of Otago (cea mai veche institutie superioara din NZ). Pe aici, insa, vitalitatea nu este asigurata de huligani scotieni ori de parasute obeze care vomita in weekend prin canale, precum in Glasgow ori Edinburgh. Noua Zeelanda este un loc imbibat de politete, chill si decenta, construit de neo-protestanti practicanti, ai caror nepoti prefera azi sa se ocupe de gradinarit sau sa picteze prin parcuri, sub ciresi.

In plus, regiunea Otago este deosebit de apreciata pentru vinuri alese. Mi s-a spus cu mandrie ca Dunedin este unul din putinele orase din Commonwealth unde consumul de vin il intrece pe cel de ale si whiskey. Lunar se organizeaza evenimentul Wine/Art Walk, iar, anual, festivalul Dunedin wines the blues scoate tot ce au mai bun localnicii in muzica si bauturi fine.

O studenta simpatica, pictand flori si ascultand muzica tibetana

Larnach, unicul castel din Noua Zeelanda

Putini se asteapta sa gaseasca un castel in aceste parti ale lumii. Dar daca ar fi unul, atunci acela nu se poate gasi decat in Dunedin. Inconjurat de o serie de gradini cu plante locale ori exotice si tufisuri tunse la milimetru, unicul castel din Noua Zeelanda a fost construit in 1879 langa satul Pukehiki. Dealul pe care se ridica ofera o panorama spectaculoasa asupra frumusetilor naturale ale golfului. Distanta de 11 km de oras este perfecta pentru o excursie cu bicicletele. Se pot face numeroase popasuri in colturi de natura pitoresti sau la monumente ridicate de artisti si patrioti locali.

In trecut, Dunedin a fost o destinatie favorita a pictorilor, care veneau aici tocmai din Marea Britanie pentru a-si proiecta nostalgii romantice si efuziuni impresioniste. Dunedin Public Art Gallery, de langa Octagon, este punctul de plecare pentru istoria artistica a orasului. Astazi, curtile castelului, gradinile botanice din Dunedin (primele de gen din NZ) si numeroasele parcuri pline de flori si culoare abunda cu tineri, avand sevaletul in fata, si grupuri corale, cantand pentru trecatori sau natura. Parcurile sunt in general locuri de recreere, dar in acest caz sunt extensia naturala a atmosferei linistite din Dunedin. Pe aici, lumea nu prea are griji asa ca are timp sa isi cultive sentimentele pozitive.

Nu sunt un mare pasionat al naturii si nici un iubitor al lumii britanice, dar locul are farmec. Fie ca m-am plimbat prin rezervatiile botanice ori prin cimitirele de patrimoniu ale orasului tind sa cred ca reactia lui Mark Twain este valabila si un secol mai tarziu: Dunedin s-ar putea la fel de bine numi Dun…eden.

Galerie foto Dunedin si imprejurimi

Pin It
Tags: , , , , , , , , , , , , ,
Adaugă un comentariu: