Pin It

SOLO. Insula Java. Indonezia. Am urcat online, pe Amplecat TV trei inregistrari video de la ceremonia de purificare a satului Joho, despre care am scris aici. Filmarile au fost realizate cu minunata camera a telefonului Nokia 6303, in octombrie 2010.

Ce se vede in fata scenei

Spectacolul ritual de wayang kulit dureaza 8 ore incontinuu. Ceea ce vedeti si auziti in acest clip de 30 de secunde se extinde intr-o epopee nocturna in timpul careia tot satul mananca, doarme pe jos, fumeaza, pleaca acasa sau se intoarce. Pana dis de dimineata raman doar batranii, care nu au voie sa plece. Toti ceilalti sunt coplesiti de somn si se trezesc matinal doar pentru a merge la rugaciune in ultimele sunete de gamelan.

Mai multe detalii am prezentat aici

Ce se vede in spatele scenei

Cel mai interesant loc pentru urmarirea spectacolului de wayang kulit este in spatele scenei – totul devine ca un vis. In trecut aici se fuma opiu. Azi se bea doar alcool ciu, adus cu discretie de dreptcredinciosi, care privesc spectacolul prin fumul de la tigarile de kretek, aromatizate cu cuisoare.

Mai multe detalii am prezentat aici

Postmodernism javanez

Aparitia unei papusi 3D in mijlocul unui spectacol 2D

Dalangul – marele papusar – pe care il veti vedea la finalul inregistrarii, are libertatea de a face anumite improvizatii in spectacol. Aici, dalangul realizeaza o intalnire de gradul trei, destul de postmoderna, dintre figurinele bidimensionale ale wayang kulit-ului (teatrul de papusi specific Javei Centrale si de Est – culturii javaneze) si o papusa tridimensionala din wayang golek (teatrul de papusi specific Javei de Vest – culturii sundaneze).

Papusa 3D apare in scena la minutul 02:00, dupa ce alte doua personaje 2D si-au facut intrarea si s-au asezat. Forma si marimea fiecarei papusi depinde de statutul si caracterul personajului, asa cum apare in Ramayana sau Mahabharata. De asemenea personajele pozitive sunt manuite cu mana dreapta a papusarului, iar cele negative cu stanga.

Muzica de gamelan, corul, declamarile epice si conflictele dintre papusi dureaza neintrerupt timp de opt ore. Este posibil datorita faptului ca dalangul este un meditator intre comunitate si spirite, putand manipula energii din ambele lumi. Multi javanezi considera ca are puteri supranaturale, tratandu-l cu respect maxim.

De aceea spectacolul ritual de wayang kulit este nelipsit de la o ceremonie serioasa de circumcizie, nunta, purificare sau alt eveniment major in Java Centrala si de Est.

Mai multe detalii am prezentat aici

Pin It
Tags: , , , , , ,
Adaugă un comentariu: