Pin It

Tempe si tahu

Tempe si tahu

SOLO. Insula Java. Indonezia. Traind in Java, te surprinde lipsa de varietate in dieta locala. Zilnic nasi goreng sau taietei din plic fierti. Cu un ou. Nici o leguma!

Inevitabil te intrebi – de unde isi iau javanezii substantele nutritive? Din orez? Din zahar? Ketchup? Din milioanele de chipsuri cu care isi acopera farfuria? Din fotosinteza?

Raspunsul este simplu. Produsele din soia tin in viata cei 120 milioane de locuitori ai insulei Java. Soia poate fi consumata ca leguma proaspata ori fiarta, ca boabe, sub forma de pasta coagulata, ca sos s.a.m.d. O excelenta sursa de proteine, minerale si vitamine.

Tahu si tempe sunt cele mai uzuale preparate pe baza de soia. Se gasesc peste tot. Daca un warung se intampla sa nu aiba carne, cu siguranta are tahu sau tempe. Sunt considerate mancaruri de strada si in general ale plebei. Se evita servirea lor la evenimente mai speciale, precum nunti. Altfel insa, toata lumea le mananca. In ceea ce priveste strainii, tahu si tempe tin in viata pe vegetarieni. Atentie insa – de multe ori sunt prajite in acelasi ulei ca si carnea sau ouale!

Meniu standard

Meniu standard

Tempe

Este singurul preparat din soia care nu are ca origine China sau Japonia. Javanezii l-au inventat acum vreo 300 de ani, se spune, din cauza climei. Exista mii de feluri de tempe. In principiu este vorba de boabe proaspete intregi amestecate cu putin otet si lasate o perioada sa fermenteze. Se invelesc in frunze de banana si devin o pasta aproape solida, care se vinde in piata. Pasta de boabe se feliaza, iar feliile se prajesc, se fierb cu zahar si lapte de cocos, se fac snitel, se taie marunt si se trag in tigaie cu fasole verde, chilli s.a.m.d.

Pe strada, gustul este de cele mai multe ori mediocru, insa unele warunguri sau restaurante reusesc sa faca un tempe de-a dreptul rafinat. Deosebit de delicios este tempe penyet – tempe amestecat cu sos iute de chilli, iar daca cereti sos de mango-chilli proaspat zdrobit in mojar este o nebunie.

Alt favorit al meu este tempe bacem, tempe fiert in zahar javanez, colorat in maro inchis spre negru. Nu arata foarte apetisant, dar gustul dulce-intens face toti banii.

Tempe in trei versiuni

Tempe in trei versiuni

Tahu

Este varianta indoneziana de tofu. Se face din boabe de soia presate. Lichidul se filtreaza, iar varianta coagulata se vinde in piata precum telemeaua la noi. Moale, cu un gust apos, se feliaza in cuburi mari si se prajeste, se trage in tigaie cu fasole ori se fierbe in lapte de cocos. La fel ca si tahu se mananca cel mai des in varianta gorengan, adica prajit in baie de ulei. Daca este preparat bine, este foarte gustos, vag acid si zemos.

Tarabele warungurilor abunda in tahu si tempe. Favoritul meu este sate nabati, adica „sate vegetal” – bucati de tahu trase in tepusa, stropite cu zahar javanez si fripte la gratar. Se gaseste rar. Cel mai bun se face la warungul din spatele Universitatii.

Pofta buna!

Farfurie cu tahu prajit

Farfurie cu tahu prajit

Reteta personala: legume cu tahu

Reteta personala: legume cu tahu

Tempe penyet

Tempe penyet

Snitel tempe si tahu

Snitel tempe si tahu

Pin It
Tags: , , , , , , ,
Adaugă un comentariu: