Pin It

Salata de fructe la punga

Salata de fructe la punga

SOLO. Java. Indonezia. Javanezii nu mananca multe legume sau fructe proaspete. De fapt nici gatite. Dieta este pe baza de orez, carne prajita, produse de soia prajite, peste, chiftele, multe oua – prajite sau omleta cu zahar – si omniprezentul nasi goreng (orez prajit) – alfa si omega pentru gastronomia locala.

Lucrul imi pare straniu, cu atat mai mult cu cat este o tara tropicala, cu o mare varietate de legume si fructe disponibila. In plus, datorita solului vulcanic, fertilitatea terenurilor agricole din Java este deosebita, totul fiind cultivat cu cereale, legume si fructe de calitate buna. Nu am gasit pana acum un raspuns acceptabil. Pur si simplu lumea nu obisnuieste la fel de mult ca in Europa, iar fiziologia locala este probabil adaptata.

Exceptia este salata de fructe – Lotes – disponibila la tarabe ambulante de la 11 dimineata pana la 17 seara. Este considerata un snack, pe care il mananca studentii dupa scoala, in drum spre casa, ori oamenii care au iesit la cumparaturi si vor sa se racoreasca-indulceasca.

Pentru 4000 – 5000 rp (0.5$) nenea cu taraba iti poate pregati live o farfurie plina ochi cu bucati proaspete de fructe zemoase. Imi face placere sa ii privesc. Toata ziua, acestia taie fructe pe care le tin intr-un compartiment impreuna cu blocuri de gheata. Fiecare are un stil personal de a felia. Sunt foarte minutiosi si poti astepta si jumatate de ora cand in fata mai sunt cateva persoane.

Omul cu fructele

Omul cu fructele

Reteta standard contine:

–        ananans

–        castravete

–        papaya

–        pepene galben

–        pepene rosu (rosu)

–        pepene rosu (galben, are gust diferit aici)

–        mango verde, acru

–        ridiche

–        fruct instelat

–        guava

–        water apple (jambu air)

–        si bucati de gheata.

Se serveste cu sambal – sos preparat din: tamarind, zahar javanez, chilli, sare. Exista si varianta mai exotica, numita rujak, in care toate fructele si legumele sunt date pe razatoare, amestecate cu sambal si arahide zdrobite. O nebunie!

Farfurii cu fructe si sambal

Farfurii cu fructe si sambal

Incerc sa mananc zilnic cate o portie de lotes pentru a-mi asigura vitaminele necesare vietii la tropice. Nu vreau sa patesc precumc cativa colegi care au ajuns pe la policlinica si acum au trecut pe tablete cu vitamine. Prea mult orez si prajeli.

Cand nu ai rabdare sa il astepti cum taie fructele – iti alegi ce bucati vrei si le platesti la ochi. O felie de papaia si una de pepene costa 1000 rp (0.15$), un ananas cojit e 2000 rp (0.25$).

Altfel, odata pe saptamana imi cumpar fructe pentru camera – mango, portocale sau water apple. Toate fructele javaneze au un gust excelent.

Mai rar, mai cumpar cu cate un amic un durian intreg, „regele fructelor”, pe care il dam gata la cina. Dar nu il mancam pentru vitamine 🙂

Warung cu fructe

Warung cu fructe

Taraba ambulanta pentru lotes

Taraba ambulanta pentru lotes

Pin It
Tags: , , , , ,
3 comentarii la “Fructe proaspete indoneziene”
  1. clif says:

    Arata delicios! Imi lasa gura apa de la atatea fructe…

    • The Big Bule says:

      Ce mai asteptati. Haideti sa mancati fructe la tropice!

      Merita sa transpiri si apoi sa scurgi zeama unui ananas pe gatlej.

  2. Catalina says:

    Numai pt asta si as trage o fuga pana-n Indonezia :). Credeam ca nu se poate mai bine ca-n Vietnam la capitolul asta dar uite ca da: in Vietnam erau fructe de vanzare peste tot, apetisante si cu un gust extraordinar, dar nu erau vanzatori de salata de fructe pe strada, ça c’est la totale!

  3.  
Adaugă un comentariu: