Pin It

Poster promotional

Poster promotional

 

SOLO. Insula Java. Indonezia. Unul din ultimele volume promovate de Gramedia poarta titlul „Hitler mati din Indonezia” (=Hitler a murit in Indonezia). Kompas-Gramedia este, de cateva decenii, cel mai prestigios si bine dezvoltat editor si distribuitor de carte din Indonezia, mai nou extins si pe pietele din Singapore si Malaezia.

Volumul recent aparut detalieaza, pe parcursul a 400 de pagini, teoria si documentele conform carora Hitler s-ar fi refugiat, printre mitralierele sovietice, in Indonezia, unde a trait pana la adanci batraneti si a murit cu Parkinson. Cartea sugereaza ca Adolf Hitler si Eva Braun au lucrat ca doctori in insula Sumbawa,   urmarind de la distanta cum bolsevismul si capitalismul au sfasiat vechiul continent.

Teoria este prezentata pe larg aici:

Hitler a murit in Indonezia

In Gramedia exista o serie de volume dedicate dictatorului nazist, de la diverse editii traduse si corectate din cartea lui Hitler pana la benzi desenate. Fiecare librarie serioasa din Solo are cel putin o editie Mein Kampf, din cele 6 traduceri diferite realizate pana acum. Spre deosebire, insa, de tarile arabe sau, eventual de Iran, interesul pentru Adolf Hitler nu are la baza antisemitismul. Desi sustin cauza palestinienilor, cei mai multi indonezieni nu au mare lucru de impartit cu evreii. La fel ca si in cazul Indiei, tara cunoscuta pentru interesul pentru Hitler, unii indonezieni sunt interesati de biografia unui lider politic european ce si-a semnat participarea la istorie prin semnul hindu al zvasticii. Desi numai o minoritate a indonezienilor sunt de religie hindu, simbolul ramane, insa, folosit intr-o varietate de situatii. Apare in generice TV, este imprimat pe tesaturi batik, pus pe case, iar tineretul indonezian il poarta la gat sau il mazgaleste in caiet. Am citit in Jakarta Post despre un restaurant din Bali, deschis pentru turisti, dar falimentat din cauza ca proprietarul a pus o imensa zvastica la intrare.

Receptarea lui Hitler difera in functie de gradul de educatie al persoanelor. Cei cultivati justifica lectura Mein kampf-ului prin interesul pentru istoria europeana. Consumatorii de senzational se multumesc sa spuna ca sunt uimiti de puterea dictatorului german si imaginea de ordine europeana.

Nu este surprinzator ca, pe fondul imaginarului zvasticii, un nou volum de literatura conspirativa leaga Indonezia de cel mai cunoscut dictator bule.

Cateva linkuri despre interesul pentru Hitler prin alte tari din Asia:

Pin It
Tags: , , , , , , ,
Adaugă un comentariu: