Pin It

SOLO. Java. Indonezia. Prima zi de dupa postul de Ramadan este sarbatorita pretutindeni in lumea islamica prin rugaciuni de preamarire a lui Dumnezeu (takbir). Idul Fitri (in araba Eid ul-Fitri) reprezinta ziua victoriei si a purificarii. Fiecare cultura musulmana are un mod specific de a marca evenimentul.

In Java Centrala, musulmanii obisnuiesc sa se adune in familie, sa viziteze mormintele stramosilor si sa intre in casele vecinilor, cerandu-si iertare pentru greseli trecute si confirmand bune relatii viitoare. Cadouri si cosuri cu alimente sunt intotdeauna oferite, impreuna cu urarea “Selamat Idul Fitri“. Imediat dupa incheierea ultimei zile de post, la orele 17:44, strazile oraselor sunt inundate de oameni care lanseaza artificii, petarde si bombe cu carbid. Simultan, moscheile incep difuzarea continua a cuvintelor de preamarire „Allahu Akbar”, ce vor dura pana dupa miezul noptii.

Saptamana de dupa Ramadan este vacanta pentru toata Indonezia. Bonusul salarial de Idul Fitri este obligatoriu, la fel si incetarea oricarei activitati neesentiale. In paralel, intr-un rar efort de a diminua coruptia, parlamentul indonezian a votat o lege prin care se interzice oferirea de cadouri Idul Fitri personalului administrativ, politienesc si judiciar.

Oamenii se intorc in locurile de bastina, intr-o migratie numita mudik. Marile centre urbane se golesc (o treime din locuitorii Jakartei dispar), autobuzele sunt supraaglomerate, iar traficul este blocat in zeci de km de ambuteiaje. Magazinele se inchid, iar localitatile sunt cuprinse de liniste (cum se intampla de Paste, in Bucuresti, spre exemplu). Este cel mai nepotrivit moment pentru a calatori prin Indonezia.

Pentru inceperea Takbiran-ului am fost invitat in acelasi kampung in care am celebrat si Tirakatan-ul (Ziua Indpendentei). Am cinat la Soni, amicul meu indonezian, dupa care ne-am dus impreuna la moschee pentru o scurta rugaciune. Traditia locala din Solo acorda un rol deosebit copiilor, acestia fiind considerati fara pacate. La moscheea strazii au fost adunati toti piticii vecinilor, de la 3 la 10 ani, pentru o procesiune cu torte de bambus aprinse cu benzina. In fiecare an, acestia cutreiera kampungul scandand „Allahu Akbar”. La intalnirea cu alte cete de copii cu torte, scandarile se intetesc, fiecare grup incercand sa il acopere pe celalalt.

In calitate de musafir am primit si eu o torta, iar ca adult am primit sarcina de a veghea deplasarea in ordine a prichindeilor purtatori de flacari. Fiind bule, sarcina a devenit foarte usoara – toti s-au tinut dupa mine. Procesiunea a durat o jumatate de ora timp in care am trecut pe la fiecare casa a strazilor din vecinatate, salutand si fiind salutati de locuitorii kampungului. Traseul s-a incheiat la moschee, unde, dupa distribuirea de pachete cu mancare si apa, copiii s-au adunat in jurul microfonului minaretului. In noaptea de Idul Fitri, cei mici il preamaresc pe Dumnezeu in auzul intregii comunitati. Pentru urmatoarele ore, de la minaretele intregului oras, aveam sa aud numai voci de copii, chicoteli si „Allahu Akbar” in variante cristaline. Am facut cateva inregistrari audio pe care le voi partaja in curand.

Am plecat apoi in centru pentru a vedea animatia specifica de Idul Fitri. Pe bulevardul principal am urmarit o improvizatie fascinanta de instrumente de percutie si orchestra gamelan de aproape o ora, in care s-a scandat continuu „Allahu Akbar”. Pana dupa doua dimineata, Soni m-a plimbat cu motocicleta prin toate colturile orasului. In noaptea de Idul Fitri, strazile din Solo sunt invadate de camioane si autobuze incarcate de oameni cu steaguri religioase, preamarind, batand toba si lansand rachete cu artificii.

In momentul in care am fotografiat un camion, cei din remorca au ridicat tortele si au inceput sa strige „Jihad! Jihad! Jihad!”. Strigatele au fost insotite de zambete si de saluturi cu mana. A fost un mic show-off pentru un bule cu camera foto. Pe parcursul serii am inteles, totusi, cat de usor se creaza masa critica a manifestatiilor de Ramadan, atat de des prezentate de mass-media internationala. Este totusi, cea mai festiva celebrare a Islamului. Lumea iese de la moschee, dupa cuvantarea angajata a imamului, direct in efervescenta strazilor.

Anul acesta, pe langa temele clasice (Palestina, Afganistan, Irak), masele musulmane din diverse tari au marcat Idul Fitri prin proteste impotriva pastorului american care a anuntat ca va arde Qur’an-ul pe data de 11 septembrie. Nebuni sunt peste tot. In Jakarta au avut loc cateva manifestatii. La fel si in Sumatra. In Solo, totul a fost linistit.

A doua zi, singurul eveniment a fost procesiunea familiei sultanului, cu aceeasi pompa javaneza, de secol XVIII. Am urmarit-o, savurand serabi, clatite traditionale cu lapte de cocos.

Pin It
Tags: , , , , , , , , , ,
Un comentariu la “Allahu Akbar!”
  1. […] propria moschee sau biserica (sau ambele). Am mai scris despre evenimente din kampung. Spre exemplu takbiran, sacrificarile de animale de Idul Adha sau Ziua Nationala a […]

  2.  
Adaugă un comentariu: