Pin It

SOLO. Insula Java. Indonezia. Termenul de “bule” (lit. albinos) este folosit de multi indonezieni pentru a desemna pe europeni, americani, australieni sau pe strainii cu pielea de culoare deschisa (exista si “bule arab” pentru arabi sau “bule islam” pentru caucazienii musulmani). Este considerat ofensator de multi occidentali, care, evident, nu suporta etichete rasiale, dar altminteri pot fructifica pana la abuz orice discriminare pozitiva. Doar pe asta se bazeaza industria turistica a Asiei de Sud-Est.

Cuvantul nu are, insa, neaparat conotatii negative, si in functie de context poate fi respectuos sau derogator. Indonezienii il folosesc cu placere pentru a sublinia diferenta si il alterneaza liber cu „Mister”. Agentii de paza de la universitate, mari jucatori de sah si oameni veseli, m-au poreclit “The Big Bule”. Evident, datorita dimensiunilor. Ma inteleg bine cu ei si, de cate ori ma apropii de grup aud un “Big Buleeee!”, urmat de un prelung ”Adi Mutuuu!”. Ii salut de fiecare data.

Interesant mi se pare ca, dupa bule, mai exista o clasa sociala ce se bucura de respect: aceea a chinezilor. In calitate de capitalisti ai Asiei, acestia detin inca din perioada coloniala o importanta putere economica in Indonezia. Nu este de mirare ca in momentele de criza, occidentalii si chinezii devin tinta atacurilor (ex. bombele din hoteluri scumpe, McDonalds, sau pogromul anti-chinez de la finele anilor ’90).

Am cativa amici javanezi 100% care, datorita unor gene ascunse, au oarecare fizionomie de chinezi. Ca si mine, au aceleasi „probleme” in spatiul public. Li se ofera locul in autobuz, au prioritate la servire, primesc scuze de la manager cand ceva nu merge s.a.m.d. Spre exemplu, mi s-a parut straniu ca la o recenta expozitie de fotografie, numai eu si colegul indonezian cu o discreta figura de „chinez” sa primim materialele promotionale si invitatia de a semna in cartea de onoare. Ceilalti indonezieni cu care am participat au fost considerati vizitatori „de rand”.

Se intampla, spre exemplu, sa vad cum un ofiter de politie opreste circulatia pentru ca o masina SUV sa iasa dintr-o curte. Geamul gliseaza, si o mana cu ghiuluri inmaneaza bacsis ofiterului, in mijlocul strazii. Nu gestul este interesant, ci faptul ca se intampla in vazul a zeci de oameni, care accepta tacit o anumita ierarhie sociala.

Dupa cum am amintit in postul anterior, calitatea de “orang barat” (om din vest), ori “bule”, te proiecteaza automat in centrul atentiei. Interactiunile sunt in general cu oameni echilibrati, manati in primul rand de curiozitate, alteori de amuzament, dar care raman in sfera politetii. Pe care trebuie sa o intorci. Respectul oferit bule-ului, mi s-a dat de inteles, exprima cultul traditional pentru musafir. Nu am motive sa ma indoiesc, politetea este universala aici, nu numai fata de europeni.

Alteori, insa, interactiunile reflecta o mentalitate provinciala. Exista asa-numitii „bule hunters”, persoane care vaneaza compania occidentalilor. Am intalnit bule hunters la cateva baruri de expati din oras si chiar la centrul international al studentilor, unde cauta sistematic favorurile coordonatorilor locali, ca sa ii poata contacta pe bule.

Unul dintre agentii de paza a reusit sa ma agaseze prin excesul de servitute si declaratiile de prietenie (un fel de „Sa traiasca sefu’!” in varianta indoneziana). Imi urmareste toate miscarile. Ies uneori prin spatele cladirii, doar ca sa il evit, si ma trezesc cu el salutandu-ma. Inca nu am gasit o metoda de a-i tempera asalturile, fara sa ii ofensez sinceritatea. L-am intrebat de ce nu vrea, totusi, sa fie prieten si cu colegii tailandezi? Sau cu baiatul din Uganda.

„Because you are the best!”

Pin It
Tags: , , , , ,
6 comentarii la “The Big Bule”
 1. Oskar says:

  But Horia, you are the best!

 2. Daniela says:

  Salut, ei bine atunci asa sa-ti ramana numele…..The Big Bule….
  Am citit pe nerasuflate…abia asteptam sa am vesti de la tine

  Namaste!

 3. IS says:

  Am o curiozitate… 🙂 aveti fete ‘bule’? Cum se poarta cu fetele/femeile din occident?

  • Admin says:

   Heja Isa,

   Da. Jumatate din studentii internationali sunt fete, multe din ele “bule”, de peste tot din Europa si US. Din ce am vazut pana acum, oamenii sunt mai politicosi si atenti decat in Romania, spre exemplu. Nu doar fata de straini, ci asta e regula generala de aici. Femeile sunt, bineinteles, tratate cu respect. Poti sa ignori ce ai vazut la TV cu arabi dementi samd.

   Fata de bule de ambele sexe se manifesta cu multa curiozitate si politete, cel putin in acest oras in afara circuitului turistic. Fetele de aici se simt OK, unele si-au gasit deja cate un boyfriend local, fie om normal, fie bule-hunter (unele persoane cedeaza excesului de atentie). Nimic special de semnalat.

   Horia

 4. Ronny says:

  Bravo mai BuLe,

  Big Bule, imi dau seama deja ca ai invatat ceva cuvinte indoneziene, iar in cateva luni vei putea cu siguranta sa porti conversatii “de piata”.

  Imi pare bine sa aud ca te simti bine acolo si ca esti the Big Best.

  Normal ca esti The Best!
  Nici nu se putea altfel.

  Ce m-am mai amuzat cand am citit cum te apeleaza baietii veseli. 🙂

  Take care bro!

  Salam buat temen saya dan selamat jalan!
  Ronny Hirono.

 5.  
Adaugă un comentariu: