Pin It

SOLO. Indonezia. Insula Java. Pe aici, nu toate casele sunt dotate cu bucatarie sau cu tehnica de gatit. Pe deasupra, multi oameni stau in camere luate cu chirie, asta inseamna ca isi cumpara mancare de pe strada. Spre deosebire de Europa, cel mai ieftin ramane mancatul afara, la standuri warung, optiunile fiind nelimitate.

Printre snackurile cele mai comune aici sunt asa-numitele „gorengan” (=prajeli), un soi de galuste aruncate in ceaunul cu ulei. Totul este prajit aici, deci nimic special. Se prepara pe baza de aluat care imbraca bucati de banana, ananas, pasta de fasole sau alte combinatii de fructe si legume dulci. Costa 500 rupii indoneziene, adica 5 $ centi, bucata. Se gasesc peste tot, fie in tarabe ambulante, fie facute de oameni pentru vecinii din warung.

Cele mai bune sunt cele facute dimineata, la 4, pentru micul dejun de Ramadhan. Proaspete si placut mirositoare. Pe strada este o furnicaraie de nedescris. Le-am incercat doar o singura data, atunci cand m-am trezit noaptea sa iau pulsul strazii.

Altfel, imi cumpar zilnic o punga de gorengan si seara, dupa 17:36, cand apune soarele si moscheile dau liber la mancat, le servesc cu sambal – sos de chilli sau kecap – sos de soia. Sunt practice pentru ca le pot oferi si altor persoane cu care socializez. Si, aici, nu duc NICIODATA lipsa de socializare.

Tanarul de la care le cumpar, Yanu, locuieste la cativa pasi de mine si gateste gorengan pentru tot kampungul (vecinatate). Studentii din zona sunt abonati la produsele lui.

PS: Am incercat experimental sa tin postul de Ramadhan. Dar beau apa la pranz si imi mai inghit saliva, din cand in cand!



Pin It
Tags: , , , , , ,
5 comentarii la “Ce mananc? Gorengan!”
  1. Dora says:

    Dar mancare mai sanatoasa nu gasesti? 🙂 Cam multe prajeli… Totusi, nu am vazut obezi prin pozele tale.

    • Admin says:

      Javanezii nu sunt obezi. Inca nu imi este clar de ce, pentru ca miscare nu fac (decat cei care au munci fizice), iar dieta este formata din orez, prajeli si ceai cu mult zahar, foarte rar legume. Nu am inca o teorie.

  2. alex says:

    Sa ne zici dupa cateva zile de Ramadan cum te descurci, pt restu e mai usor, au antrenament si asteptari postmortem 🙂

  3. luminita Copot says:

    Cu niste ani in urma, o colega a mea care avea probleme cu masa corporala, a venit dezamagita dupa o consultatie la medic.( nu erau nutritionistii la moda atunci).
    Mergea la sala, era o persoana activa, dar degeaba. Medicul a intrebat-o” te uiti la filme”? “da”;” Ai vazut filme despre Auschwitz?” ;”vazut”.”faceau miscare?” “nu faceau”;”mincau legume”?” nu prea mincau deloc”; “era vreunul gras”? Nu era, fireste..”
    Asadar nu este demonstrata nici o teorie ca mincarea sanatoasa te mentine slab si sanatos cel putin nu deocamdata, insa cu mincarea putina sunt multe exemple…
    Poate Ramadanul sa fie o lectie?

    • Admin says:

      E adevarat. Insa mananca destul de mult, si intotdeauna paste si orez.

      In majoritatea tarilor musulmane (inclusiv Indonezia), toata lumea se ingrasa de Ramadhan pentru ca se mananca mult seara (trei mese uneori), iar in timpul zilei se conserva energia (se doarme, nu se merge la serviciu etc.). Adevaratii musulmani mananca in serile de Ramadhan mai putin decat in seri din afara Ramadhanului. Am cativa colegi foarte piosi care fac astfel, pentru a nu intra pe contrasensul moral al sarbatorii.

  4.  
Adaugă un comentariu: