Pin It

LÓDZ, Polonia. Maine va fi ultima zi in Lodz, urmand sa ma mut in Varsovia. Daca primele zile mi le-am petrecut umbland prin varianta rezidentiala a orasului, in ultimele am fost si la atractiile sale principale. In general asta mi-e sistemul de calatorie. Ajung numai in a doua parte in centru, la muzee, locuri considerate a fi pitoresti etc., pe care le ocolesc atunci cand pun piciorul intr-un oras.

Dupa prima prezentare a Lodz-ului, amicul Costin mi-a trimis mail cu “Sunt convins ca orasul e sinistru, dar snobismul tau benign il intelectualizeaza“. De fapt orasul nu este in totalitate sinistru, decat daca mergi pe urmele lui David Lynch si cauti strazi jupuite de vreme si printre fabrici abandonate. Lodz are cel putin doua atractii de prima mana, ce merita vizitate de oricine trece prin Polonia: Complexul Manufaktura si Strada Piotrowska. O sa le prezint pe rand:

MANUFAKTURA

Este unul dintre cele mai reusite proiecte de regenerare urbana din Europa, iar in ceea ce ma priveste, poate cel mai surprinzator din spatiul post-comunist. Pentru o paralela, imaginati-va zona Viilor, Trafic Greu, Vulcan, Razoare, cu fiarele vechi de acolo transformate in locul unde tot Bucurestiul se muta seara si in weekend. Complexul Manufaktura are muzee, malluri, baruri, restaurante, spatii de joaca, concerte, acvarii gigant, expozitii educative-interactive, multiplex, centru de sporturi (extreme), hotel de lux, arene laser-tag, parcuri, plaja cu nisip si tot ce mai vreti intr-un spatiu dedicat socializarii si consumului. Iar daca nu gasiti ceva ce va place, aveti si posibilitatea unei mese la inaltime, ridicat de macara la 50 de m. Rezultatul este impresionant, daca te gandesti ca in 1997 aici mai lucrau doar 300 de angajati textili, iar totul devenise o ruina – un soi de IMGB, daca vreti alta comparatie. Polonia, insa, nu este Romania.

Istoria Manufakturii este interesanta:

  • Dupa 1815, odata cu integrarea orasului Lodz in “Polonia Congresului”, pseudo-regat clientelar Imperiului Tarist, traditiile textile locale au capatat o noua anvergura. Orasul a fost decretat centru de dezvoltare industriala, s-au tras linii ferate, privilegii fiscale, au venit sute de antreprenori si zeci de mii de muncitori, ingieri germani si englezi, iar afacerile au fost plasate pe o axa ce lega materia prima din Turkmenistan, Kazahstan si Caucaz de pietele din Europa si America. Pe tema istoriei multiculturale ale Lodz-ului recomand filmul lui Wajda Ziemia obiecana (Pamantul fagaduintei)
  • Complexul de fabrici Manufaktura a fost construit, pe la 1870, de catre afaceristul evreu Izrael Poznanski, cel care a detinut monopolul comertului cu textile de lana din Europa. Luxosul sau palat, astazi muzeu al orasului (langa Manufaktura), si mormantul sau, cel mai mare monument funerar evreu din lume (in cimitirul evreiesc) sunt marturii ale puterii sale. Apropo, cimitirul evreiesc este cel mai mare din Europa, cu 180 000 morminte. Merita vizitat.
  • Manufaktura, ca simbol al orasului Lodz, dar si al istoriei ultimului secol in Europa, a trecut prin cumplite greve socialiste, rebeliunea de la 1905, crizele de dupa 1930, razboiul mondial, nationalizare, stahanovism, Solidarnosc, apoi de la traditionalul faliment post-comunist si paragina a ajuns in final templu al consumului.

Fauna ce poate fi vazuta acum pe Lipscani-ul bucurestean se poate intalni si in food-court-urile si barurile din Manufaktura, plus familii cu copiii si cupluri de pensionari imbracate frumos la promenada. Recomand asadar o vizita la Manufaktura, pentru cultura generala, daca nu si pentru alte activitati conforme categoriei sociale in care va incadrati.

Hotel de lux Manufaktura

 

ULICA PIOTROWSKA

Este cea mai lunga strada pedestra din Europa. Nu trebuie sa mai adaug si ca este pitoreasca, impreuna cu strazile si curtile adiacente. Turismul nefiind foarte dezvoltat in Lodz, afluenta de oameni este relativ redusa. Nu veti vedea cete de britanici beti care vomita pe la colturi, precum in Cracovia, ori familisti germani precum in Poznan, in schimb o serie de localnici care au chef sa isi exerseze engleza stau la dispozitie la terase. Mancarea si berea sunt ieftine, la fel si ricsele, iar statul pe bancile de bronz alaturi de celebritati ale orasului, este gratuit. La unul din capetele strazii am vizitat si primul muzeu al canalizarii (!!!) din viata mea. Nerecomandat claustrofobilor, muzeul ofera un tur subteran prin canalul colector de ploaie al orasului Lodz, asa cum acesta a fost proiectat in 1926. Nu a fost foarte spectaculos, insa ideea m-a incantat in mod deosebit. Canalele ma fascineaza de cand am stat o zi intreaga in catacombele Parisului.

Ce mi-a mai placut pe Ul. Piotrowska este statuia de bronz a lui Arthur Rubinstein, un alt rezident faimos al orasului. La limita kitschului, aceasta a infuriat o serie de melomani, datorita adaugarii unei cutii muzicale. Pentru un zlot, iti puteai alege o melodie, iar dl. Rubinstein ti-o interpreta din neant. Datorita vandalizarii repetate a monumentului de catre iubitorii de muzica, cutia muzicala a fost in cele din urma eliminata, pentru linistea tuturor.

Tragand linie, raman la recomandarea ca Lodz merita doua zile alocate dintr-o excursie prin Polonia. Ca dezvoltare, orasul este in urma altora, insa ofera o doza potrivita de atractii culturale si comerciale pentru a-si gasi prioritate pe harta calatorului.

Discutand azi cu mama gazdei mele, am intrebat care este motivul pentru care orasul a ramas in mare parte incremenit. Raspunsul m-a surprins: fiind centru textil, majoritatea muncitorilor erau de sex feminin. Trimise in somaj, femeile nu au creat o masa critica de reactie, iar barbatii au ramas la fel de indolenti ca si inainte. 

Transport:
Din Bucuresti se poate ajunge cu WizzAir via Dortmund, biletele fiind ieftine pe ambele rute. Eu am platit 30 E pentru biletul dus Bucuresti-Lodz.

Info:
– Manufaktura http://www.manufaktura.com/EN/HomePage/Default.aspx
– In Your Pocket Lodz (PDF gratuit) http://www.inyourpocket.com/poland/lodz

 

Tineri polonezi preparand marijuana la capatul Strazii Piotrowska

Cafe Decadencja, Ulica Piotrowska

 

Galerie foto Lodz: Manufaktura, Ulica Piotrowska

Pin It
Tags: , , , , , , , , ,
Adaugă un comentariu: