Pin It

LÓDZ. Polonia. De cateva zile sunt in al treilea oras ca marime al Poloniei: in principiu necunoscut in Romania. Motivele ignorarii acestui loc pot fi multiple, de la faptul ca Lodz a fost considerat cel mai urat oras din Polonia, pana la faptul ca numele pare imposibil de pronuntat in relatie cu literele. Asadar, trei lucruri trebuie stiute despre Lodz:

1. Se pronunta precum “ug” din “uger” (=>”woodge”).

2. Este, chipurile, orasul favorit al lui David Lynch, care a si cumparat o fabrica pe aici, unde vine anual sa discute probleme artistice si sa-i scoleasca pe cei mai tineri

3. Este locul care a format cele mai valoroase nume din cinematografia poloneza, precum Wajda, Polanski, Kieslowski (admis numai la a treia incercare la Scoala de Film din Lodz!) si multi altii. De vizionat drama capitalista Ziemia obiecana (Pamantul promis, 1975) a lui Wajda care portretizeaza orasul in culori sumbre.  

Turistul international care ajunge aici se va lega de alegerea deloc excentrica a lui David Lynch. Odata ce umbli prin oras, realizezi ca Lodz poate fi privit ca un paradis al vanatorilor de imagini.

Orasul a fost inca din secolul XIX unul din cele mai mari centre de manufactura (textile) din Europa – drept marturie sunt cateva sute de cladiri industriale dezafectate, imprastiate prin oras (de fapt orasul pare in buna parte “imprastiat” printre aceste cladiri). Daca va intrebati unde au stat toti acei muncitori, ei bine, arhitectii tovarasului Stalin au dat solutia. Combinatia de veche arhitectura industriala europeana si cea rezidentiala cinczecista a devenit astazi letala, intr-o infinitate de nuante cenusii, ce dau orasului un aer fantomatic. Postcomunismul a aruncat toata aceasta industrie la “fiare vechi”, iar orasul poarta amprenta decaderii, somajului si, in termenii limbii de lemn actuale, a “lipsei de investitii”.

Bulevardele sunt la fel de ample precum in Varsovia, iar spatiile generoase, chiar imense. Lodz nu a beneficiat insa de modernizarea ce a avut loc in capitala sau in orase ceva mai mici (precum Poznan). Venind din Dortmund, unde totul este pus la punct, pana la ultimul strat de loboda din gradina neamtului citadin, nu poti sa nu remarci cromatica inchisa, tipica Lodz, care imbraca totul. Mai adaugati diverse inserturi neogotice si o serie de constructii decorate Art Nouveau, nimic renovat, pentru un ambient inedit.

Dar, sa nu ma las furat de cuvinte! M-a plimb zilnic cu mare placere prin oras, iar seara merg la cinematograf, o institutie care in Polonia nu a murit si nici nu a fost inlocuita de festivaluri anuale de film ori de multiplexul de mall. Favoritul meu este Kino Charlie, un club cu trei sali, in care se difuzeaza, conform amfitrionului, “filme underground”. Definitia undergroundului de aici este una culta, ce incadreaza public cu discernamant, de la 18 la 60 de ani, imbracat elegant, ca pentru Sala Elvire Popescu de la Centrul Francez, si venit sa vada filme de cinemateca, de la Butch Cassidy and Sundance Kid pana la A serious man. Intr-un scurt generic promotional am vazut urmatoarele nume aruncate pe ecran: Bergman, Von Trier, Almodovar, Woody Allen, Mungiu, Roy Andersson etc. Experienta a fost excelenta, datorita normalitatii actului cinematografic – vanzatoare de bilete pasionata de film, sala intima, proiector ce rumega in liniste, iubitori de cinema de toate varstele, televizoare vechi, postere frumos colorate, iar atmosfera decenta. Mi-ar place un asemenea loc in Bucuresti.

Insa, aceasta este numai o fata a Poloniei, e adevarat, cea mai vizibila. Am avut parte si de ceva contra-cultura, la Muzeul de Arta Contemporana MS2, unde expozitia permanenta gazduieste o interesanta selectie de lucrari ale avantgardei poloneze din ultimul secol. Daca undergroundul de la Kino Charlie nu va multumeste, aici se poate viziona, spre exemplu, un scurt-metraj pe teme feministe, ce include castrari simbolice, depersonalizari si o serie de blasfemii – antiteza a tot ceea ce vezi altfel in Polonia. Mai multe despre spatiile muzeale si revitalizarea orasului, in urmatorul mesaj.

Recomand doua-trei zile in Lodz oricui viziteaza Polonia. Alaturi de Cracovia ar putea face un pachet excelent, intr-o excursie de 7 – 10 zile.

Info

–       Ghid Lodz http://www.inyourpocket.com/poland/lodz
–       Cum se ajunge: cu Wizzair, via Dortmund

 

Pin It
Tags: , , , , , , , ,
Un comentariu la “Lodz”
  1. […] stat, însă, mai mult prin sate și destinații marginale. Am fost de două ori în Lodz, orașul fantomatic de care nu are nimeni timp atunci când vizitează Polonia, și am învățat să apreciez […]

  2.  
Adaugă un comentariu: